Obsah: Z pohledu trilobita

Pavel Kohout začal psát fejetony v roce 1975 pro okruh samizdatových čtenářů. Nejprve pro potěšení svých přátel, avšak brzy našel v této krátké formě, vyžadující brilantní styl, nápad a stručnost zalíbení. O samizdatových fejetonech autor píše: "Tak vznikaly texty jak hostie, které zadělávala chuť a pekla nouze, texty jako pírka, nejvýš na tři papírové vlaštovky vysílané nazdařbůh; že dolětěly, zvěstovaly odesilatelům zas jiné, co se záhy začaly slétat zdaleka, až od slovenských hranic. Když to pak při domovních prohlídkách sbírali šmahem, pravili - To jste si zas něco vymysleli! ! "
K fejetonům se pak znovu vrátil po roce 1989 a začal je publikovat pravidelně, především v Lidových, Literárních a Divadelních novinách a v deníku Právo. V roce 2008 pak přešel do deníku Mladá fronta DNES, kde jeho důvtipné glosy vycházejí každý týden v rubrice "Z pohledu trilobita".
Svazek Z pohledu trilobita navazuje chronologicky na knihu O ničem a o všem, shrnující autorovu publicistickou tvorbu do roku 2007. Obsahuje především široký výbor fejetonů napsaných v letech 2008-2010 pro deník MfD a také několik fejetonů, které vznikly v roce 2008 zejména pro Právo a Divadelní noviny. Tento celek je navíc doplněn ještě několika texty příležitostnými.
Vytvořil: pan.Kchiu
Dnes je 08.09.2024
Den 81. výročí úmrtí Fučík Julius
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno