Obsah: Maigret se svěřuje / Maigret na dovolené

V příběhu Maigret se svěřuje (Une confidence de Maigret) se komisař přizná přátelům k případu z minulosti, který mu nedá spát, protože v něm neuspěl. Všechno vypadalo tak jednoznačně: žena Adriena Josseta byla nalezena mrtvá, její muž měl milenku a teď je na útěku s manželčinými penězi. Rozhodne se však vrátit a vylíčit Maigretovi pravdu. Je nevinen, ale vše hovoří proti němu a komisař mu nedokáže pomoci. Po mnoha letech se objeví dopis a v něm příběh někoho, kdo se chlubí, že se mu podařilo přelstít i Maigreta.
Maigret na dovolené (Les vacances de Maigret) nás zavádí do malého francouzského letoviska. Komisař si od zdejšího pobytu slibuje především odpočinek, ale brzy se ukáže, že kde je Maigret, tam je i zločin, a tak Simenonův hrdina najednou stane tváří v tvář snad nejtragičtějšímu případu své kariéry. Začalo podivným vzkazem, který nalezl komisař v kapse poté, co se vrátil z nemocnice, kde museli narychlo hospitalizovat paní Maigretovou: „Pro smilování boží požádejte o návštěvu u pacientky na čísle 15". Než stihne komisař přání vyhovět, dívka z patnáctky umírá...

Komisař Maigret patří k nejznámějším románovým detektivům a jeho příběhy přinesly francouzskému spisovateli Georgesovi Simenonovi celosvětovou popularitu. Maigretův nezaměnitelný životní styl, zahrnující nepostradatelnou dýmku, zálibu v dobrém jídle a pití, jeho schopnost vcítit se do zločincova jednání a v neposlední řadě intuice, která jej často - i když ne vždy - vede k odhalení zločinu účinněji než rozumová úvaha, se staly - také zásluhou filmového ztvárnění Jeana Gabina - klasikou kriminálního žánru.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 08.09.2024
Před 105 lety se narodil(a) Mládková Meda
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno