Obsah: Úprdelný dny na úprdelný planetě

Úprdelný dny na úprdelný planetě je groteska o životě na planetě Zemi, fraška na téma evoluce. Je velmi málo spisovatelů, kteří mají odvahu vyjádřit otevřeně nekompromisní kritiku civilizace. A ještě méně těch, kteří by to dokázali s takovým dokonalým černým humorem.
Dimitri Verhulst si rozhodně nebere servítky. V tomto románu o vývoji lidstva se ani jednou nemihnou slova člověk, lidé, lidstvo. Všichni jsou regulováni na nic neříkající zájmeno „to“. Kritická esej nešetří žádnou špatnou vlastnost nebo slabost. Zlobí se, velmi se zlobí, na lidskou chamtivost, kterou považuje za příčinu všeho zla. Klade věčnou otázku po smyslu pouti člověka od prvního okamžiku, kdy opustil bezpečné útočiště pod mořskou hladinou, po výbuch atomové bomby. Tím Dimitri Verhulst s člověkem jednou pro vždy končí. Jeho názor na to, čím jsme jako živočišný druh Zemi přispěli nebo naopak škodili, je více než jasný.
Na knize od prvních řádků upoutá neobvyklý jazyk, velmi osobitý a expresivní projev. Používá drsná slova a inklinuje k vulgarismům, ale nepřekročí hranici dobrého vkusu. Nesmlouvavá kritika je zaobalena do zajímavých literárních obrazů. Obhroublý dialekt vlámského venkova doplňuje bizarními smyšlenými slůvky a obraty. Próza Dimitriho Verhulsta je ohňostrojem slov a nápadů.
Dnes je 08.09.2024
Před 57 lety se narodil(a) Leino Marko
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno