Obsah: Tajomstvá Paríža 1.

Keď začal Eugen Sue publikovať svoj román na pokračovanie „Tajomstvá Paríža" v parížskom denníku Journal des Débats, stal sa čoskoro jednou z najznámejších a najslávnejších osobností vtedajšieho Paríža. Náklad denníka, kde román vychádzal, ohromne stúpol, ľudia s napätím čakali na ďalšie vzrušujúce historky- zo života Suových hrdinov. Jeho „Tajomstvá Paríža" čítali tie najširšie ľudové masy, lebo svojím poňatím ľahkého literárneho žánru a idealisticko-sociálnymi tendenciami im skutočne vyhovoval. S napätím ho však čítali aj stredné meštianske vrstvy, lebo spĺňal ich romantické predstavy o dobre a zle, a vedel si ich získať aj napínavým dejom a zápletkami z najvyšších spoločenských kruhov. Sue bol jedným z prvých spisovateľov, ktorý uviedol do literatúry parížsky ľud, a to tie najnižšie, najbiednejšie spoločenské vrstvy, a usiloval sa ukázať aj druhú tvár honosného Paríža. Jeho typy bedárov, poctivých, čestných aj za cenu strašnej biedy, a na druhej strane zasa zločinných, bezcitných, amorál-nych, stali sa neskôr vzorom aj pre iných spisovateľov, predovšetkým však pre samotného Viktora Huga a jeho „Bedárov".
Prostí ľudia sa na Sua obracali ako na svojho ochrancu a uto-pisticko-socialistické idey, stvárnené v jeho diele - pravda, zahalené do zaujímavých príbehov - hýbali vtedy celým Parížom.
Ani po vyše sto rokoch nestratili „Tajomstvá Paríža" nič zo svojho romantického čara, a preto predkladáme našim čitateľom toto pútavé dielo so želaním, aby v ňom našli toľko zaujímavého a poučného, koľko si toto dielo zaslúži.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.10.2024
Před 74 lety se narodil(a) Medek Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno