Obsah: Tajnosti pařížské

Na prostou dějovou zápletku jsou naroubovány četné barvité epizody, beroucí čtenáři dech. Ubohé pařížské děvče, nucené žít z prostituce, najde ochránce v německém velkovévodovi Rudolfovi, který se pohybuje v pařížském podsvětí převlečený za dělníka. Mnohokrát se oba octnou ve smrtelném nebezpečí, jsou pronásledováni bandou zločinců, a přece se jim podaří uniknout všem nástrahám nalíčeným na ně nezapomenutelnými individui, mezi nimiž vystupuje strašný Zabiják, zrádný Rudohnát, bestiální Kantor, protřelá Sova, nelítostný smťák a jiní.
     Již ve své době dojímaly čtenáře "Tajnosti pařížské" líčením bídy pařížské chudiny: projevovaly se v nich humanitní a socialistické názory autorovy, které se za málo let po jejich napsání začaly naplňovat v událostech roku osmačtyřicátého.
     Román došel ohlasu nejen v širokých vrstvách drobného měšťanstva, ale byl čten i ve vzdělaných kruzích, hltali jej i ministři a královský dvůr. Vynesl svému autorovi kromě proslulosti i slušné jmění. Jeho popularita trvá dodnes.
Vytvořil: Felix
Upravil: janajau
Dnes je 08.09.2024
Před 57 lety se narodil(a) Leino Marko
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno