Obsah: Jen pouhý oblázek

Mladý americký inženýr, specialista na vodní stavby, je ve dvacátých letech minulého století vyslán velkou podnikatelskou firmou do Číny, aby zjistil možnost stavby přehrady na řece Jang-c´.
     Podaří se mu získat místo na palubě velké nákladní džunky, která jako jedna z posledních popluje proti proudu řeky. Začíná jaro a s ním i hrozba prudkého zvýšení hladiny řeky a povodní v důsledku tání sněhu na horách. Džunku táhne několik desítek stálých tahounů. V jejich čele je muž, zvaný Oblázek. Inženýr poznává, že Oblázek je  člověk veliké přirozené inteligence a fyzických schopností, ale zároveň oběť pověr a hrůzy z nadpřirozených sil. Je to bystrý plavec, umělec, řezbář a zpěvák, má obdivuhodnou paměť. Vede ostatní tahouny protože je nejschopnější ze všech. Neuvědomuje si však, že může svoje nejlepší vlastnosti uplatnit jen ve spolupráci s nimi. Sám je jen pouhý oblázek. Jeho sebedůvěra je ve skutečnosti snaha klamaného člověka oklamat sám sebe a uvěřit, že dokáže přemoci řeku holýma rukama.
      K americkému inženýrovi pociťuje zášť, vyplývající jednak z dějinné nedůvěry Číňana k Anglosasům, jednak z předsudku, že inženýr jako představitel techniky ohrožuje jeho existenci.  Dalšími významnými účastníky plavby jsou majitel džunky a jeho žena Su-ling,  jejíž pozornost a přízeň se snaží inženýr získat. To se mu však nedaří, protože Su-ling skrytě miluje Oblázka. Během nebezpečné plavby dochází k dramatickým střetům mezi inženýrem, Oblázkem a majitelem lodě, nebezpečně se snižuje bezpečnost plavby na stále divočejší řece. Události vrcholí až k nečekanému rozuzlení...
Vytvořil: Felix
Upravil: Felix, pan.Kchiu
Dnes je 18.10.2024
Před 109 lety se narodil(a) Merth František Daniel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno