Obsah: Tvrdohlavá Urša

Chvíľu som otáľala, ale potom som dedkovi všetko vyrozprávala od začiatku až do konca. Keď som skončila, chvíľu rozmýšľal. Fázami mu nenápadne pošklbá-valo, čo znamenalo, že mu spod nich preráža smiech. Pozrel na mňa, potom na oblohu a opäť na mňa a napokon prehovoril: „ Vieš, Urša, nič zlé to nie je. Za tri dni sa na všetko zabudne. Ľudia vravia, že rečou nezabiješ. Človek zavše všeličo natára, čo ani nechce, a ani si neuvedomí, čo tým zapríčinil. Len bud pokojná. Všetko sa urovná. A na tú úlohu z matematiky sa pozrieme popoludní spolu. " Skočila som k nemu, objala ho a povedala som mu, že je veľmi dobrý, že je najlepší dedko na svete a vôbec.
Každý dospievajúci človek potrebuje oporu. Kamaráta, ktorému by mohol všetko bezo zvyšku povedať, posťažovať sa či pochváliť. Človeka, ktorý nekarhá, ale v každej chvíli je ochotný pomôcť a poradiť. A pritom to nemusí byť spolužiačka či kamarátka z ulice. Takéto priateľstvá neraz stroskotajú na vzájomnej závisti a neprajnosti. Nie každý má však to šťastie nájsť si nezištného priateľa z radov dospelých. Hrdinka nášho románu, sympatická Urša, ho mala.
Urša je súčasné dospievajúce dievča. Je trocha tvrdohlavá, zvedavá, zhovorčivá — no i premýšľavá. Dobre sa učí a rada sa parádí. Vo všetkom chce v triede patriť medzi prvých. Rodičia na jej výchovu nemajú veľa času a tak do popredia vystupuje postava dedka — priam rozprávkového, ktorý jej pomôže s každým problémom. Prichádza i prvá čistá láska k spolužiakovi Jakubovi so všetkými svojimi typickými úskaliami.
Celý príbeh vyznieva nevtieravo, humorne a optimisticky. Veríme, že si jeho hlavní hrdinovia nájdu cestu k našim mladým čitateľkám.
Vytvořil: janajau
Zdroj: přebal knihy
Dnes je 08.09.2024
Den 25. výročí úmrtí Razgon Lev
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno