Obsah: O slušnou odměnu bude pečováno...

"O slušnou odměnu bude pečováno... " : ekonomické souvislosti spisovatelské profese v české kultuře 19. a 20. století  / K vyd. připr. Tomáš Breň, Pavel Janáček        Vyd. 1    . - Praha: Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, 2009  . - 222 s. : obr. , tab. , grafy ; 24 cm        ISBN 978-80-85778-68-7  : Kč∼189, 00 

Sborník studií týkajících se především finanční situace českých literátů v devatenáctém a dvacátém století. Většina referátů byla primárně určena pro sympozium "Autor a peníze".
Kniha se zabývá přehlíženou problematikou ekonomických souvislostí literární práce. Jejím tématem je vztah spisovatelů k penězům, vznik a parametry literárního trhu v českých zemích, ustavování a proměny honorářové praxe, podoby patronátu, mecenátu a státní kulturní politiky v českých zemích. Jednotlivé studie napsali čeští i zahraniční literární historici, historikové kultury, odborníci na autorské právo a kulturní politiku. Materiálový záběr publikovaných studií sahá od konce 18. století do současnosti, kapitoly jsou uspořádány chronologicky a opatřeny úvodem o interdisciplinárních průnicích ekonomie a literární vědy. Na začátku a na konci souboru se nacházejí stati s teoretickým nebo historickým přesahem k celku moderní české literární kultury. Nakladatelská anotace.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 104 lety se narodil(a) Borovička Václav Pavel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno