Obsah: Tamponáda

Tamponáda   / Jiří Dynka        Vyd. 1    . - Brno: Druhé město, 2006  . - 59 s. ; 18 cm        ISBN 80-7227-251-9  : Kč∼119, 00 

Již pátá sbírka současného českého autora obsahuje verše, vyjadřující především jeho smysl pro postmoderní jazyk a styl.
Základním tématem Dynkova nového opusu se tentokrát stává život, chápaný jako nezadržitelně uplývající proces, pohybující se přes veškerou snahu a úsilí k neodvratnému konci. Autor rozdělil sbírku do dvou oddílů: zatímco v prvním naznačuje a zkoumá nejrůznější hodnoty, možnosti a podoby lidského údělu, ve druhé části už zcela jednoznačně směřuje kormidlo jeho myšlenek do ústí smrti. V těchto neveselých úvahách však autor dokáže překvapivě nacházet i určitou dávku něhy a citu, umí podniknout exkurze vstříc k lyrickým reflexím, v nichž se protínají kontrasty, takže i z toho důvodu "den rakoviny kůže byl dnem příletu rorýsů. " Tyto protiklady cílevědomě přeskakují mezi světem, ještě naplněným dychtivým, až erotickým očekáváním, jež je však přerušeno neúprosným prohlášením: "... (Ze záruční doby / odstartováno odpočítávání dnů... )".
 
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.10.2024
Den 19. výročí úmrtí Jakovlev Aleksandr Nikolajevič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno