Obsah: Eliška Junková

Eliška Junková   / Ed. Petr Cincibuch  ; [text] Rudolf Adler ... [a kol. ]      Vyd. 1    . - Praha: Foibos Press, 2005  . - 157 s. : fot. ; 31 cm        ISBN 80-903641-0-1  : Kč∼299, 00 

Sbírka vzpomínek na světoznámou automobilovou závodnici, která patřila ve své době k nejznámějším a nejúspěšnějším ženám v tomto sportu na celém světě.
Jedenáct významných autorů v oboru vzpomíná na největší závodnici všech dob. Elišku Junkovou přivedl k závodění příklad jejího manžela. Čeněk Junek patřil k evropské špičce, vyhrál řadu závodů do vrchu. Zahynul roku 1928 na Nürburgringu při Velké ceně Německa. Značkou Elišky Junkové bylo Bugatti. Za jejím volantem vyhrála například slavný závod do vrchu Zbraslav-Jíloviště (1926), Velkou cenu Německa ve třídě do 3 000 cm3 (1927) a s ní je spojen i její životní úspěch - 5. místo na proslulém okruhu Targa Florio na Sicílii (1928). Po smrti svého muže už E. Junková za volant závodního vozu nesedla, o motorismus se však nikdy nepřestala zajímat. Zapojila se do organizace motoristického života. Spolupracovala s Československým automobilovým klubem pro Moravu a Slezko, který začal s nástupem 30. let připravovat v Brně Československou cenu, známou jako Masarykův okruh. Pomohla získat pro start přední světové šampiony a soupeře, byla známá svou prací ve prospěch historie motorismu.
Vytvořil: ota61
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Den 379. výročí úmrtí Quevedo Francisco de
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno