Obsah: Zamilovaný císař

Zamilovaný císař   / Jiří Svetozár Kupka        1. vyd    . - Praha: Šulc-Švarc, 2008  . - 267 s. ; 21 cm        ISBN 978-80-7244-243-0  : Kč∼235, 00 

Historický román inspirovaný osobností a státnickými činy Josefa II. se odehrává v 80. letech 18. století a je rámován příběhem marné lásky k italské komtese Magdaleně d Ercoli, mladé šlechtičně, která svůj život zasvětila zpěvu.
Děj začíná po smrti Marie Terezie počátkem samostatné vlády Josefa II. Autor provází čtenáře politickými událostmi doby, především se ale zaměřuje na Josefovu snahu o modernizaci života a prosazování sociálních reforem. Přes nesouhlas domácí šlechty prosadil zákon o zrušení nevolnictví, podřídil církev státu a všemožně podporoval hospodářský růst. Své země řídil pevnou rukou přes veškeré překážky, jeho slabým místem však byla hluboká láska k italské pěvkyni, jediné skutečné lásce jeho života. Josef prožíval těžký osobní boj, v němž se svářela touha po osobním štěstí se zodpovědností panovníka. Císař si chvíli pohrával s myšlenkou na třetí sňatek, jeho postavení však nepřipouštělo takovou mesalianci a snu o společné budoucnosti se oba milenci museli vzdát. Krátce po posledním rozloučení Josef II. svádí neúspěšnou bitvu s Turky na dolním Dunaji a zakrátko v roce 1790 umírá.
 
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.10.2024
Před 99 lety se narodil(a) Vyhnálek Milan
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno