Obsah: Masiv a trhliny

Masiv a trhliny   / Petr Král        Vyd. tohoto souboru 1    . - Jinočany: H&H, 2004  . - 92 s. ; 19 cm  . - (Poesis; sv. 20)      ISBN 80-7319-034-6  : Kč∼103, 00 

Nová sbírka současného českého básníka, žijícího ve Francii, obsahuje verše, jejichž dominantním prvkem je ojedinělá jazyková konstrukce.
Petr Král patří mezi básníky, kteří jsou ve své tvorbě nepochybně ovlivněni surrealistickým hnutím. Náznaky se dají poznat i v tomto jeho novém souboru, do něhož se ovšem promítají i další literární proudy. Zdá se, že v některých textech přechází básník do postmoderních struktur, jejichž stavbu ozvláštňuje dravým expresivním výrazem. Z Králových básní lze vycítit i silné existenciální významy, patrné především při zachycení vnitřního neklidu současného člověka, spojeného s určitou vykořeněností i s hledáním nových, třebaže přechodných bydlišť. Patrně i z tohoto důvodu lapidárně konstatuje, že "zas budem za chůze hledat neznámý kontinent / v kouři své cigarety" a vystihuje tím marnost i nespokojenost nad uvedeným počínáním.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 142 lety se narodil(a) Frič Alberto Vojtěch
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno