Obsah: Sám proti zlu

Sám proti zlu : život Přemysla Pittra (1895-1976)  / Pavel Kosatík        Vyd. 1    . - Praha, Litomyšl: Paseka, 2009  . - 378 s. : fot. , faks. ; 21 cm        ISBN 978-80-7185-971-0  : Kč∼368, 00 

Biografie humanisty, pedagoga, protestantského kazatele, který svůj život zasvětil obětavé práci ve prospěch dětí, sociálně slabých a uprchlíků.
Autor čtivě a v detailu líčí životní osudy a myšlenkový odkaz mnohostranné a inspirativní osobnosti, filantropa a originálního náboženského myslitele. Seznamuje s prostředím, z něhož Pitter vzešel, otřesnými a pro jeho další vývoj určujícími zážitky z první světové války a postupně se rozvíjejícími aktivitami v oblasti sociální péče o opuštěné a zanedbané děti v době první republiky. Přibližuje zároveň Pittrovo náboženské myšlení, jeho radikální pacifismus a kritické postoje k některým aspektům prvorepublikové politické reality. Připomíná Pittrovu poválečnou pomoc dětem z koncentračních a internačních táborů či pomoc uprchlíkům, na niž se zaměřil po odchodu do emigrace (1951). Velký prostor kniha věnuje též jeho aktivitám v oblasti česko-německých vztahů, které nebyly vždy přijímány z české strany s plným pochopením (zejména Pittrovo zásadně odmítavé stanovisko k odsunu Němců z Československa).
Vytvořil: ota61
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 77 lety se narodil(a) Mravcová Marie
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno