Obsah: Slepé rameno

Slepé rameno   / Vladimír Körner        1. soubor. vyd. (Slepé rameno 2. , Střepiny v trávě 3. )    . - V Praze: Dauphin, 2005  . - 377 s. ; 21 cm  . - (Spisy Vladimíra Körnera; sv. 1)      ISBN 80-7272-078-3  : Kč∼298, 00 

Kniha obsahuje dvě psychologicky zaměřené novely odehrávající se za okupace a po 2. světové válce, které představují dva lidské příběhy, do nichž válečné události zasáhly osudovým a nenapravitelným způsobem.
První novela se odehrává na konci války v malé moravské vsi, kde operuje nevelká odbojová skupina vedená bývalými důstojníky československé armády. Mezním předělem mezi životem a smrtí, mezi kolaborací a svědomím je zde poslední fáze fašistické okupace, která nelítostně změnila a určovala životy členů této skupiny. Druhá novela je smutným příběhem dívky, která byla jako malé děvčátko za války zavlečena do Německa a po repatriaci žije s vlastní matkou, neschopná překonat sílu odcizení; současně se rozvíjí až k tragickému naplnění i osud její matky. V obou novelách Vladimír Körner opět potvrzuje své velké vypravěčské nadání a životní moudrostí podloženou znalost niterného stavu člověka, zachyceného do pasti mezní situace, na které nenese žádnou vinu.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Den 25. výročí úmrtí Razgon Lev
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno