Obsah: Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy

Ned Kelly je v Austrálii legendárním hrdinou obdobných rozměrů, jakým je v Evropě Robin Hood. Zloděj dobytka, bankovní lupič, vězeň, boxer a posléze i vrah proslul štědrostí ke svým přívržencům, a když byl roku 1880 navzdory svému bizarnímu rytířskému „brnění" dopaden a oběšen, stal se symbolem vzdoru chudých přistěhovalců proti koloniální správě.
Peter Carey ale Kellyho nepředstavuje jako hrdinného zločince. V jeho podání nemá Ned jako syn bývalého trestance jiné vyhlídky, než strávit život marnou dřinou na přidělených neplodných pozemcích, a k životu bandity je v podstatě doveden nepříznivými okolnostmi.
Inspirací ke knize, oceněné roku 2001 prestižní cenou Booker Prize, byl Careymu autentický dopis, který se Kelly pokusil zveřejnit roku 1879 v novinách městečka Jerilderie. V tomto šestapadesátistránkovém dokumentu bandita vášnivě protestuje proti nespravedlnostem páchaným na chudých nájemnících půdy, ospravedlňuje svoje činy a dodává: „Pakli se z mých úst veřejnost dozví, že lidi dohání k zběsilosti tvrdé zacházení, nebyl můj život zmařen naplano. " Careyho Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy je barvitou, mistrovsky vykreslenou ilustrací jeho slov.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.10.2024
Před 65 lety se narodil(a) Hlasivcová Markéta
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno