Obsah: Korespondence 2

Korespondence ; [Díl] 2. L-P  / František Langer  ; uspoř. a koment. naps. Marta Dandová; k vyd. připr. Milada Chlíbcová, Zdeňka Nováková      Vyd. 1    . - Praha: Divadelní ústav ; Nadační fond Františka Langera, 2006  . - 321 s. ; 21 cm  . - (Spisy Františka Langera; 18)      ISBN 80-7008-203-8  : Kč∼190, 00 

Druhý svazek korespondence Františka Langera zahrnuje dopisy od nejrůznějších osobností a rodinnou korespondenci let 1907-1965 v abecedním uspořádání.
Těžištěm tohoto svazku jsou dopisy z období nacistické okupace a padesátých let. Tyto psal Langer v letech 1949-1954 synu Janovi, který byl, spolu s dalšími osobnostmi, obžalován z protistátního spiknutí a uvězněn. Exilová korespondence mezi Františkem Langerem a jeho bratrem Jiřím z počátku čtyřicátých let a dopisy psané druhé ženě Anně těsně po návratu z anglické emigrace jsou pozoruhodným svědectvím o emigraci jako takové, o jejích osudech a kultuře. Korespondence zachycuje životní příběhy řady významných českých osobností, které krutá doba zahnala do emigrace: J. Lederera, P. Lotara, J. Lowenbacha, A. Pelce a dalších. Svazek je především dokladem autorova nezměrného tvůrčího usilování a činorodého života. Korespondence je ve všech svazcích vybavena důkladnými komentáři.
Vytvořil: ota61
Upravil: pan.Kchiu
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 50 lety se narodil(a) Laňka David
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno