Obsah: Řeckořím

Řeckořím   / Pavel Petr        Vyd. 1    . - Brno: Větrné mlýny, 2006  . - 56 s. ; 23 cm        ISBN 80-86907-25-2  : Kč∼139, 00 

Jedenáctá sbírka současného zlínského básníka autora obsahuje básnickou skladbu, zachycující průběh vztahu k milované bytosti.
Pavel Petr navázal v tomto cyklu na svou předcházející práci "S tebou tmavé louky roztroušených ostrovů", která elegickým způsobem popisovala loučení s blízkým člověkem. V této skladbě autor vlastně pokračuje v líčení poněkud hořkých pocitů poměrně složitého partnerství, jež se stávají charakteristickým, vlastně erbovním znamením celého opusu. Ke zvýšení účinnosti Petr bohatě využívá rychlého, až filmového stříhání jednotlivých obrazů, ztvárněných v sekvencích strohých a úsečných větných celků, které většinou představují samostatnou strofu. Tyto jazykové kreace zaznamenávají také (i když v menší míře, než je u autora obvyklé) postoj hluboce věřícího člověka, jenž je tentokrát konfrontován s rozporuplností náhlé životní situace. Patrně i z tohoto důvodu se meditativní složka sbírky ocitá v pozadí a do popředí se dostávají intimní reflexe.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 142 lety se narodil(a) Frič Alberto Vojtěch
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno