Obsah: Osmadvacet lehkých prostoročasových básní

Osmadvacet lehkých prostoročasových básní   / Alena Nádvorníková ; [front. aut. ]            . - [Praha]: Sdružení Analogonu, 2003  . - 44 s. ; 21 cm  . - (Edice Analogonu; sv. 12)        : Kč∼70, 00 

Šestá sbírka současné české autorky starší generace obsahuje verše, které se snaží navázat na surrealistickou tradici v české poezii.
Samotné názvy dvou prvních oddílů ("Srozumitelné letní nápovědi v přírodě anebo ne" či "Napůl vážné promluvy nahoru a dolů") napovídají, jaký směr je autorce nejbližší a k jaké poezii inklinuje. Nádvorníková dokáže vystihnout přesnou a neobvyklou metaforu ("... jde kolem les protknutý lampami"), kterou ukládá do času i prostoru světa a přírody, jež ji obklopuje. Svůj verš dokáže také zjemnit a položit do intimnější polohy, o čemž například svědčí třetí část této sbírky ("Lyrická výpověď"). V závěrečném oddílu nazvaném "Doztracena" pak autorka načrtává určité děje a obrazy, které jakoby se ztrácely v přesmyčkách času anebo se snad odehrají v blízké budoucnosti.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 550 lety se narodil(a) Ariosto Lodovico
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno