Obsah: Jan Bělehrádek

Jan Bělehrádek a jeho cesta ke svobodě ducha   / Věra Linhartová        1. vyd    . - Praha: Galén, 2003  . - 357 s. : fot. ; 20 cm  . - (Almanach medicíny; sv. 8)      ISBN 80-7262-212-9  : Kč∼400, 00 

Kniha vzpomínek, rozhovorů a vyprávění oživuje přítomnost významné osobnosti české lékařské vědy, biologa a všestranně vzdělaného vědce, Prof. MUDr. Jana Bělehrádka.
Kniha vznikla jako pocta a oslavný akt života svým působením výjimečného českého lékaře, kterého historické okolnosti 1. pol. 20. století postavily nejednou do role nejvyššího reprezentanta českého univerzitního a akademického světa, kterého však také přivedly nejednou k vnitřní nutnosti rozhodnout se pro emigraci, a tak život s lidmi v Čechách opustit. K pozoruhodnému odborníkovi a především otci, který velmi citlivě vnímal hranice mezi vědou a uměleckým tvůrčím projevem, se ve svých vzpomínkách vrací MUDr. Jan Bělehrádek junior; v odborně pojatých příspěvcích se především k profesorově vědecké a pedagogické činnosti vyslovují jeho žáci a budoucí následovníci. Kniha je v závěru opatřena bibliografií prací Prof. MUDr. J. Bělehrádka, přehledem publikované literatury o této a k této osobnosti a životopisnými a profesními medailony autorů jednotlivých příspěvků včetně medailonu editorky.
 
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 61 lety se narodil(a) Vopěnka Martin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno