Obsah: Život Jana Nerudy

Život Jana Nerudy : Dopisy a dokumenty; Díl 1. Básník Hřbitovního kvítí (Do roku 1857)    / Uspoř. Miloslav Novotný      1. vyd    . - Praha: Československý spisovatel, 1951  . - 294 s. , 24 fot. příl.            

1. svazek souboru listového a listinného materiálu dokumentujícího život významného českého básníka a novináře 2. poloviny 19. stol.
1. svazek souboru je dále rozdělen do dvou částí. První díl (Ze starých rodových a rodinných dokumentů) ukazuje, jaké byly rody básníkových rodičů, zejména jaké byly jejich sociálni poměry. Druhý díl, nazvaný Jan Neruda, sleduje historii rodu od básníkova narození a život Jana Nerudy až po vydání jeho první sbírky, Hřbitovního kvítí, v r. 1857. Rodinné, majetkové a školní dokumenty (k německým je připojen překlad) a soukromá korespondence spadající do tohoto období jsou v prvním svazku uspořádány do 10 kapitol: Otec Jana Nerudy, Matička Jana Nerudy (první díl), Praha a Zásmuky, Jan Neruda žákem metropolitní školy u Sv. Víta na Hradčanech a vzorné hlavní školy v Praze III. , Jan Neruda na gymnasiu malostranském, Jan Neruda na Akademickém gymnasiu, Anna Holinová, Jan Neruda na právech, Jan Neruda na filosofické fakultě, Antonín Neruda zemřel (druhý díl). - V příl. jsou připojeny fotokopie některých dokladů a dopisů.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 08.09.2024
Před 104 lety se narodil(a) Borovička Václav Pavel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno