Obsah: Trávník se mstí

Trávník se mstí : povídky a novely
Soubor povídek z let 1962-1970 známého amerického autora
Sborník Brautiganových povídek, jako by volně navazoval na jednu z jeho nejslavnějších knih Chytání pstruhů v Americe. Dokonce obsahuje i dvě ztracené kapitoly, které Brautigan znovu dopsal po osmi letech – v původním vydání se pochopitelně neobjevily. Kniha nepostrádá nic z typicky Brautiganovských rysů, navíc umocněných “povídkovou” formou, která Brautiganovi mnohem více dovoluje využívat své imaginativní zkratky (umocněno na n-tou najdete totéž v jeho básních) než ve formálně sevřenějších textech – např. V melounovém cukru, Potrat: historická romance 1966 či Willard a jeho kuželkářské trofeje: perverzní mystérium. Brautigan je mistr úspornosti, co se týče dokonalého vtažení čtenáře do nálady příběhu. Podobně jako japonské básně haiku toho dosahuje mnohdy jediným slovním spojením. Jen u zcela zanedbatelného množství autorů si můžete dovolit v recenzi ocitovat celou povídku – udělat tak nakonec to nejlepší, jak neznalého čtenáře učinit znalým – a to hned dvakrát:

EFEKT SCARLATTI
“Není to lehké, žít v garsonce v San Jose s chlapem, který se učí hrát na housle. ”
To řekla policistům, když jim podávala prázdný revolver.
CUPANINA
Dnes večer mě pronásledují pocity, pro něž neexistují výrazy, a události, které by bylo třeba popsat v pojmech cupaniny spíše než jazyka.
Zkoumal jsem útržky svého dětství. Kousky vzdáleného života, které nemají ani tvar, ani smysl. Věci, které se udály jako cupanina.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.10.2024
Před 130 lety se narodil(a) Déry Tibor
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno