Obsah: Krása vyvřelin

Krása vyvřelin   / Jakub S. Trojan        1. vyd    . - Středokluky: Susa, 2008  . - 156 s. ; 16 cm        ISBN 978-80-86057-52-1  : Kč∼160, 00 

Třetí sbírka protestanstského teologa starší generace obsahuje verše, které se zamýšlejí nad duchovními hodnotami v současném světě.
Autor pokračuje ve své sbírce ve formální a myšlenkové linii, kterou naznačil již ve svých předcházejících pracích. Znamená to, že se pokouší hledat odpovědi na otázky, jež jsou propojeny s vírou člověka nebo s hledáním i objevováním takových duchovních hodnot, které nepochybně obohacují jeho vnitřní svět. K tomuto poznání přispívá podle Trojana i samotná kategorie poezie, která stojí ve středu jeho pozornosti v úvodu tohoto opusu. Autor dokonce přiznává básnické konfesi až jakýsi božský status, vzývá svou múzu a netrpělivě čeká na okamžik, až ho osloví v křesle, "kolem modré ticho" a dodá mu inspirující prožitek. Nejrozsáhlejší část tvoří však druhý oddíl, nazvaný "Variace domácí". Prostřednictvím intimní a reflexivní lyriky zkoumá autor pocity obyčejného člověka, jenž se zároveň stává pozorovatelem dění kolem sebe. Život zde má své místo vedle smrti a zdá se, že autor v některých pasážích dokonce výrazně nakročil k bilanční zpovědi podané v meditativní poloze. V podobném duchu je laděn i závěrečný oddíl ("Variace odjinud"): i tady jsou přítomny ostré protiklady, při nichž třeba "... v krematoriu nás napadne vtip / a při svatbě myslíme na rakev. "
Vytvořil: ota61
Dnes je 08.09.2024
Před 99 lety se narodil(a) Sirovátka Oldřich
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno