Obsah: Husserl a otázka Co je normální?

Husserl a otázka \"Co je normální? \"   / Antonín Mokrejš        Vyd. 1    . - V Praze: Triton, 2002  . - 88 s. ; 17 cm  . - (Postmodernistická setkávání; sv. 17)      ISBN 80-7254-308-3  : Kč∼78, 00 

Studie přibližuje ústřední témata ideového systému význačného německého filozofa se zvláštním důrazem na problematiku normality.
Stručné shrnutí životního směřování zakladatele fenomenologie doplňuje výklad díla některých filozofických předchůdců (např. F. Brentano), interpretace základních témat a především přístup k podstatě atributu \"normálnosti\". Normalita nepředstavuje nic předem daného a neměnného, co lze snadno identifikovat: normální se ustavuje na základě souhlasných životních zkušeností ve vzájemném styku a společné životní praxi. Normální ztělesňuje vše srozumitelné každému a platné pro každého. Tyto představy o normalitě se však mohou podle okolností značně lišit a rozdílné bývají i názory, zda jsou dané představy důležité pro rozmanité úrovně života. Vymezení normality nadále zůstává aktuální, neboť se může stát zdrojem polemiky se současnou formou postmodernistického uvažování. V závěru Mokrejš zdůrazňuje grandiozní vliv autora Karteziánských meditací na pozdější filozofické trendy.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.10.2024
Před 129 lety se narodil(a) Bergson Henri
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno