Obsah: Suché sochy stínů

Suché sochy stínů   / Norbert Holub        Vyd. 1    . - V Brně: Petrov, 2004  . - 66 s. : 1 front. ; 24 cm        ISBN 80-7227-196-2  : Kč∼88, 00 

Nová sbírka současného českého básníka obsahuje poezii, jejímž základním znakem je snaha o formální a jazykovou vytříbenost.
Samotný titul sbírky naznačuje, že Holub zcela vědomě navazuje na předcházející práce, zvláště pak na titul "Úplně úzké úly" z roku 1999. Proto i v těchto autorových textech nalezneme schopnost pracovat s jazykovou parafrází, paradoxem nebo i černým humorem. Holubova tvůrčí metodika pak spadá do zcela původního tvaru, v němž se dominatním prvkem stává použití jakéhosi nepravidelného sonetu. Toto rozpětí je pro autora živnou půdou, do níž zároveň zasazuje své autentické postřehy, dojmy, prožitky a nálady. Cela sbírka je komponována ve třech oddílech, z nichž každý poskytuje osmnáct básní. Na více než padesátí textech lze poznat, že autor patrně s definitivní platností nalezl svou "parketu" ve svébytném zpracování i využití sonetové formy.
Vytvořil: ota61
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.10.2024
Před 129 lety se narodil(a) Bergson Henri
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno