Obsah: Rozkošný hrob

Rozkošný hrob : antologie české romantické poezie  / Sest. Václav Vaněk a kol.   ; aut. Šebestián Hněvkovský ... a kol.       1. vyd    . - Příbram: Pistorius & Olšanská, 2009  . - 183 s. : il. ; 22 cm  . - (Scholares; sv. 22)      ISBN 978-80-87053-35-5  : Kč∼249, 00 

Antologie obsahuje ukázky z tvorby více než třiceti českých básníků 19. století, kteří byli inspirováni romantickým hnutím.
Editor Václav Vaněk, zabývající se na FF UK dějinami české literatury 19. a 20. století, rozdělil tuto antologii do tří oddílů: v té první, datované dvacátými léty 19. století, představuje tvorbu, která vycházela z klasického vzoru a pokoušela se zachytit jak přírodní scenérie, tak i některé historické příběhy. Ve druhé části, určené třicátými až čtyřicátými léty, reagují již autoři na tehdejší přítomnost: svět, jenž je obklopuje, popisují většinou z hlediska vnitřní rozervanosti a není proto divu, že ho vidí v temných barvách a v zoufalých tónech. V samotném závěru, situovaném do let padesátých, je již naznačen i jakýsi pohled do budoucnosti: jsou v něm obsaženy jak naděje, tak i pochmurné představy, které zřejmě souvisejí s porážkou národního vzepětí v roce 1848. Koncepce této knihy, především pak její komentáře a studie či medailónky jednotlivých tvůrců, dává všechny předpoklady, aby se stala nejen populárním průvodcem po romantické poezii u nás, ale fungovala také jako vysokoškolská učebnice.
Vytvořil: ota61
Upravil: janajau
Zdroj: www.mlp.cz
Dnes je 18.10.2024
Den 19. výročí úmrtí Jakovlev Aleksandr Nikolajevič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno