Obsah: Muž vejde do pokoje

„Vejde chlápek do pokoje a... " - takhle v angličtině začíná řada anekdot, někdy i hádanek. A hádanku svým způsobem předkládá a v náznacích řeší i první román Nicole Kraussové Muž vejde do pokoje z roku 2002.
Samson Greene, pětatřicetiletý profesor literatury, je jednoho dne nalezen uprostřed nevadské pouště, jak kráčí kdoví kam a nepamatuje si ani to, jak se jmenuje. Po vyoperování mozkového nádoru se mu postupně vrátí vzpomínky na prvních dvanáct let života, ale za touto hranicí je v jeho mysli jen prázdno postupně zaplňované novými vzpomínkami. Najít v životě, který mu po sobě zanechal původní Samson a do nějž patří i manželka Anna, není snadné, a i proto Samson po čase kývne na nabídku záhadného a charismatického vědce dr. Malcolma, aby se podílel na jeho výzkumu lidského mozku v tajných laboratořích uprostřed pouště. Hádanky jsou nasnadě: zůstane i po ztrátě vzpomínek Samson stejným člověkem, nebo se jeho osobnost začne vyvíjet jaksi nanovo? Zamiluje se znovu do ženy, kterou už jednou miloval, nebo pro něho jeho manželka zůstane cizinkou? Jak se zabydlí ve „staronovém pokoji"?
Slovo „man" bez neurčitého členu v anglickém názvu napovídá, že hádanka se netýká jenom Samsona, ale člověka obecně - utváří nás paměť natolik, že bez ní svou identitu ztrácíme? Nakolik jsme schopni sdílet vzpomínky a obecně svůj život s ostatními? Do kolika pokojů můžeme během života vstoupit? Autorka načrtává ve své prozaické prvotině tyto a další otázky jazykem, který nezapře, že svou tvůrčí dráhu začínala jako básnířka - civilním, a přesto výrazným a neokázale poetickým. Svět New Yorku a svět pouště čtenáře vtahují stejně jako položená hádanka.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 08.09.2024
Před 151 lety se narodil(a) Jarry Alfred
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno