Obsah: Dítě Boží

Po Sadaři a Vnější tmě vyšel v roce 1973 Cormacu McCarthymu sporý román Dítě Boží. Českému čtenáři se tak dostává do rukou zatím nejranější dílko tohoto amerického spisovatele, které se řadí do jeho počáteční tvorby jižanské. Předlohou knihy i hlavní postavy: vraha, nekrofila a bezdomovce Lestera Ballarda byly skutečná osoba a historicky doložený případ sériových vražd z Tennessee. Kniha ještě tenkrát nezaznamenala žádný komerční úspěch, třebaže kritika byla pochvalná. Temný vizionář Cormac McCarthy tehdy na svůj průlom mezi známé autory teprve čekal.
Ještě i v roce 2007, 34 let po původním vydání se řešil případ na texaské škole, kdy matka čtrnáctiletého chlapce, jenž měl z Dítěte Božího referát na hodinu literatury, podala stížnost na učitele za šíření nevhodné literatury mezi mladistvé. Dítě Boží na seznamu povinné četby samozřejmě stále chybí.
V průběhu jednoho roku, na pozadí střídajících se ročních dob, v hornatém a lesnatém okrese Sevier ve státě Tennessee se útržkovitě, dojemně a s velkým půvabem odvíjí svérázná parafráze příběhu o pádu člověka. Tento člověk, Lester Billard - lidské monstrum, dítě Boží jako vy nebo já, zatížený svým údělem, jejž musí někteří lidé nést, protože lidstvo potřebuje k životu i své zločince, je v současné literatuře jedinečnou, do morku kostí působivou a vlasy ježící metaforou o lidském rodu. Literárním skvostem o zapovězené straně života.

 
Vytvořil: Sorokin
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 08.09.2024
Před 194 lety se narodil(a) Mistral Frédéric
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno