Obsah: Další dálniční atrakce

„Riskoval jste život, ale co jiného jste dal kdy v sázku? Riskoval jste někdy nesouhlas? Dal jste někdy v sázku své sociální jistoty? Svoji víru? Na riskování pouhého života nevidím nic odvážného. No tak o něj přijdete, a co? Odeberete se do svého nebe a máte navěky vystaráno. Přijdete si na svou odměnu a nějaké pozemské následky vás pak už nemusí zajímat. Opravdová odvaha se pozná, až když dá někdo v sázku svůj zaběhnutý životní styl. "
Toto praví hlavní a jediná ženská hrdinka románu Amanda při rozhovoru s agentem FBI na téma životních hodnot a autority státu. V této promluvě je svým způsobem shrnuto v kostce základní myšlenkové poslání knihy. Všechny další hlavní postavy, tři muži: Jan Pavel Ziller, Plucky Purcell a Marx Úžasný, včetně Amandina synka Thora představují osoby, které se rozhodně neřadí, a nemíní to dělat ani nikdy v budoucnu, mezi průměrné, slušné občany a vést běžný "spokojený" život. Všichni tři mají jako většina mužů své životní vize, své teorie, jak pomoci světu, své vyhraněné zásady a postoje. Pavián Mon Cul, další člen malého společenství spravujícího dálniční zoo kousek od Seattlu, kde je pro návštěvníky v vidění jako největší rarita bleší cirkus, se také liší, nezapadá do světa normálních zvířat. Hlavní zápletka knihy se točí kolem objevení, únosu, ukrývání a hledání Mrtvoly prvořadého významu. Takového významu, že by její odhalení mohlo vyvolat celosvětovou revoluci.

Robbins se ve svém bláznivém a hravém románu, který nezapře psychedelické nálady konce 60. let, zamýšlí nad smyslem mýtů, náboženství a víry a nad spojením člověka s přírodou, ilustruje také základní rozdíl mezi mužským - usurpátorským a agresivním - a ženským - ochranářským a harmonizujícím - přístupem k životu.
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.10.2024
Před 283 lety se narodil(a) de Laclos Choderlos
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno