Obsah: Muriel a andělé

je československý komiks jehož autory jsou Kája Saudek (kresby) a Miloš Macourek (scénář). Byl vytvořen již v roce 1969, ale díky postupující normalizaci nebyl tehdy vydán (pouze 29 černobílých stran v časopise Mladý svět). Publikován byl až v roce 1991 v nakladatelství CometV roce 2009 byl v anketě odborníků na komiksovém inforím serveru Komiksárium prohlášen za nejlepší český komiks všech dob.
Nejlepším českým komiksem historie byl zvolen příběh Káji Saudka Muriel a andělé. „Skvěle mixuje dobrodružství, romanci a humor, “ zní verdikt porotyRychlé šípy? Čtyřlístek? Alois Nebel? Nikoli! Podle šedesátičlenné poroty složené z publicistů, tvůrců i sběratelů komiksu se nejlepším českým komiksem stal příběh Muriel a andělé.
Autoři původně plánovali 12 dílů příběhů Muriel, které by se souhrnně nazývaly Muriel a anděl Ró, ale došlo k vytvoření pouze jednoho pokračování nazvaného Muriel a oranžová smrt. To ale nikdy nebylo otištěno a originály kreseb byly dokonce částečně ztraceny během přípravy v tiskárně. V tomto díle je generál Xeron, který uprchl létajícím talířem, zachycen oranžovými mimozemšťany, kteří chystají invazi na Zemi. Pomůže jim invazi úspěšně uskutečnit výměnou za získání vysokého postavení v okupační vládě. Invaze je odražena až s pomocí lidí z budoucnosti.
Grafickou předlohou k několika postavám byly osoby z okolí Káji Saudka:

Muriel – Olga Schoberová, tehdejší přítelkyně
generál Xeron, hlavním padouch – Jan Saudek, bratr
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie
Dnes je 08.09.2024
Před 142 lety se narodil(a) Frič Alberto Vojtěch
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno