Obsah: Hnůj země

 
Hnůj země je román o českých emigrantech, kteří uprchli do Kanady po sovětské invazi do Československa (1968). Román je psán formou dopisů a vyznačuje se četnými autobiografickými prvky ze života Zdeny Salivarové a jejích přátel.
Ústřední postavou románu je Věra Šimková, která si v Kanadě zřídí exilové nakladatelství Libra Publishers. Začátky jejího podnikání jsou nesmírně těžké. Věře nejde o zisk , ale o šíření zakázané české literatury mezi emigranty. Činnost nakladatelství je financována výhradně z příspěvků předplatitelů. Knihy pronikají i do totalitního Československa, kde jdou z ruky do ruky. Do nakladatelství přicházejí různé dopisy - některé útočné, jiné povzbuzující. Věra je ale tolik zapálená pro svou myšlenku svobodného šíření české literatury, že se nenechá odradit a zanedbává kvůli tomu i domácnost a svého manžela.
V románu je barvitě vylíčeno několik dalších českých emigrantů, které se v dopisech svěřují se svými radostmi i strastmi. Vyprávění končí v období těsně před sametovou revolucí.

 

 

 

 

 
Vytvořil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 08.09.2024
Před 50 lety se narodil(a) Laňka David
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno