Obsah: Ukradený domov

Každá rodina má svou historii, v níž se odrážejí "velké" dějiny. Ve vzpomínkách autora oživuje český venkov 40. a 50. let očima chlapce. Jeho rodinu stihne typický osud "kulaků" - konfiskace majetků a násilné vystěhování. Četné humorné postřehy a zajímavé detaily z tehdejšího všedního života tvoří spolu s fotografiemi z rodinného archivu působivý a věrohodný portrét doby, která se nám z paměti pomalu vytrácí. Autorem předmluvy ke knize je Arnošt Lustig.
 
Ukázka z textu:
Jednoho dne začátkem února jsem přijel ze školy domů, na dvoře byli ozbrojení muži, zřejmě od Lidových milicí, a policie. Naši si směli pod jejich dohledem vzít při opuštění usedlosti nejnutnější věci osobní potřeby, několik slepic, kozu, nějakou další drůbež a psa, tehdy jsme měli Haryka. Oba rodiče, otec navíc těžce nemocný, byli velmi deprimováni. Naložili nás do malého skříňového náklaďáku s okénkem vzadu a odváželi nás do neznámé vesnice u České Lípy.
Vzpomínám si, že když jsem se vzdaloval od rodného domu a díval se zadním okénkem, bylo mi nesmírně smutno, maminka plakala a otec i bratr byli zaraženi. Změnilo se tím všechno, změnila se životní perspektiva a vůbec jsme nevěděli, co bude dál.
Vytvořil: Miru
Zdroj: www.knizniweb.cz
Dnes je 08.09.2024
Den 379. výročí úmrtí Quevedo Francisco de
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno