Obsah: Traktory a automobily-praktická cvičení 2

Ing. Miroslav Papoušek: Traktory a automobily – praktická cvičení   2
 
Praha, SZN 1977, 266 str. , 42 tabulek, 179 obrázků
 
Praktická cvičení  kontroly, údržby a odstraňování poruch traktorů a automobilů.
 
Obsah:
 
Úvodní metodické poznámky – Cvičení pro III. ročník: Kontrola seřízení pojezdové spojky – Celková kontrola převodů traktorů – Kontrola a seřízení převodovky – Kontrola a seřízení diferenciálu traktoru – Kontrola a seřízení pojezdového ústrojí kolových traktorů – Kontrola geometrie přední nápravy automobilu – Kontrola a seřízení pojezdového ústrojí pásových traktorů – Kontrola seřízení pásové a kapalinové brzdy – Kontrola a seřízení vzduchových brzd traktoru a přívěsu – Řízení kolových vozidel  - Řízení pásových traktorů – Hydraulické zařízení traktoru.  
Cvičení pro IV. ročník: Montáž, seřízení a zkoušení motoru: Montáž klikových hřídelů – Montáž vložených válců a pístů s ojnicemi – Údržba, seřízení a nastavení rozvodového mechanismu – Údržba a seřízení mazací a chladicí soustavy motoru – Seřízení automobilového a motocyklového karburátoru – Seřízení palivové soustavy vznětových motorů na zkušebně – Zkoušení motoru na výkonové brzdě.
Kontrola technického stavu motoru – diagnostika :  Kontrola stavu klikového hřídele – Kontrola těsnosti spalovacího prostoru – Analýza spalin zážehových motorů a kontrola čističe vzduchu – Měření kouřivosti vznětového motoru – Kontrola palivové soustavy vznětového motoru.
Elektrické příslušenství motoru – diagnostika :  Kontrola a údržba akumulátorů – Kontrola a seřízení dynama , alternátoru a regulačního spínače – Kontrola spouštěče – Kontrola přerušovače zapalování – Kontrola předstihu zážehu – Kontrola technického stavu zapalovacího zařízení přístrojem Paltest JT-153 – Elektrické příslušenství motorového vozidla – Zapojování elektrické instalace podle schématu zapojení – Seřízení světlometů.
  
Praktická cvičení  kontroly, údržby a odstraňování poruch traktorů a automobilů.
 
Poznámka:
 
Na základě článku  Dílenská cvičení z  předmětu Traktory a automobily v časopisu Zemědělská škola v roce 1962 byl autor vyzván ministerstvem školství, aby ve spolupráci s ing. Karlem Křížkem  napsal příslušnou učebnici. Ta vyšla ve SZN v Praze v roce 1965.  
Představovala první učebnici praktického vyučování pro střední odborné školy u nás a i v okolních státech.  
(Později vycházely i učebnice obdobného zaměření pro další předměty, jako zemědělské stroje, technologie oprav, dokonce i praxe, na SPŠ různého zaměření a  i obdobné učebnice i pro vysoké školy). Další tři vydání realizoval autor sám, poslední čtvrté  v roce 1996. Na Slovensku vyšlo v překladu 7. vydání.
 
Vytvořil: novas
Zdroj: Učebnice
Dnes je 18.10.2024
Před 74 lety se narodil(a) Medek Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno