Obsah: XML - začínáme programovat

V současné době se o XML (eXtensible Markup Language - rozšiřitelný značkovací jazyk), tedy o způsobu vytváření XML dokumentů a všem, co s tím souvisí, mluví jako o technologii budoucnosti, revoluční technologii současnosti a podobně. Jsou tato silná slova na místě? Vzhledem ke světovému rozšíření Internetu a vzhledem k možnostem, které světu celoplanetární komunikace nabízí technologie XML, zcela určitě jsou. Jazyk XML například od počátku dbá na to, aby bylo možné používat kterýkoli existující národní jazyk. Až dosud bylo vždy upřednostňováno používání angličtiny. Už tím je předurčen pro budoucí mezinárodní komunikaci. XML je ale především otevřený a velice přizpůsobivý jazyk.
      Otevřený je proto, že jej může využívat každý, kdo o to projeví zájem, a to zcela zdarma. Nebyl vytvořen nějakou firmou, která výsledky své práce tají, aby je mohla za výhodnou cenu prodávat, ale vznikl pod dohledem mezinárodního konsorcia W3C (www. w3c. org). Tato organizace svým charakterem překračuje zájmy jednotlivých firem a je dobře uzpůsobena k tomu překonávat nebezpečné bariéry, které se stále znovu ve světě komunikace rodí.
      Přizpůsobivým formátem je XML proto, že je vytvořeno takovým způsobem, aby bylo schopno uspokojit (v oblasti, pro kterou je určeno) téměř jakoukoli potřebu.
      Svět XML se neobyčejně rychle rozvíjí. Kdosi před časem napsal, že se v několika posledních letech každou minutu zrodí nějaká nová aplikace, související s formátem XML. Je skutečností, že v současné době je svět XML již tak bohatý, že není vůbec jednoduché (ani pro špičkového specialistu) obsáhnout jej celý jedním pohledem.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: anotace ke knize
Dnes je 18.10.2024
Před 65 lety se narodil(a) Hlasivcová Markéta
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno