Saramago José - Životopis

José de Sousa Saramago, portugalský spisovatel, dramatik a novinář je dosud jediným portugalským nositelem Nobelovy ceny za literaturu (1998).
Slávy se dočkal až ve zralém věku. Po karafiátové revoluci, která v roce 1974 po 50 letech svrhla Salazarovu diktaturu, pracoval jako novinář, ale kvůli nespokojenosti s politickým vývojem v zemi se rozhodl plně se věnovat literární dráze. V roce 1980 publikoval román Levantado do Chão, který jej v Portugalsku proslavil. Pozornost mezinárodního publika na sebe upoutal v roce 1982, když vyšla kniha Memorial do Convento, která mu vynesla ocenění portugalského PEN klubu.
Saramago se narodil chudým rolníkům Josému de Sousovi a Marii de Piedade v Azinhaze, malé vesnici v portugalské provincii Ribatejo několik stovek kilometrů na severovýchod od Lisabonu. Saramago, portugalské slovo pro divokou ředkvovitou rostlinu (potravu chudých), byla přezdívka otcovy rodiny a nedopatřením bylo připsáno do matriky. V roce 1924 se rodina přestěhovala do Lisabonu, kde otec začal pracovat jako policista. Po několika letech zemřel Josého o dva roky starší bratr Francisco.
 Napísal viac ako 25 kníh. V slovenčine mu vyšli romány Povesť o kláštore (Tatran 1989), Mesto slepých (SLOVART 1999) a Príbeh o obliehaní Lisabonu (SLOVART 2003).
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Saramago José'
Dnes je 16.09.2024
Před 79 lety se narodil(a) Suchý Ondřej
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno