Medek Kopaninský Ivo - Životopis

Ivo Medek – Kopaninský
(1936 v Domažlicích)
Mládí prožil na pražské periferii, chalupě v Orlických horách a cestováním po venkovských oblastech ČSR. Do pracovního procesu byl zařazen jako učeň-zedník, vyučil se však štukatérem. Poté absolvoval výtvarně-průmyslovou školu bytové tvorby, obor řezbář. Následně ztratil dva roky povinnou vojenskou službou, po které byl zaměstnán jako věšeč obrazů v Národní, později v Středočeské galerii. Dnes je známý spíše jako restaurátor historických zbraní či výtvarník-kolážista, než jako literát. Několik let spolupracoval na animovaných filmech, pět let se vyskytoval v pražském surrealistickém uskupení. Kratší dobu spolupracoval s francouzskými banalisty. Delší dobu byl viceprezidentem Masarykovy akademie umění. Kvůli několikanásobné duplicitě jeho jména v oblasti kultury počal z důvodů rozlišení po přestěhování do pražské satelitní vsi používat přídomek Kopaninský.  ( Žije, pracuje a tvoří v Přední Kopanině, okrajové lokalitě Prahy 6. )
Dosud publikoval toliko časopisecky a vydal knihu Epos o Jírovi. Z téže jsou zde uvedené ukázky, které nebyly dosud publikovány, neboť mají být prezentovány v jejím dalším rozšířeném vydání. Je zastoupen v nejednom básnickém almanachu (Břitvou do klavíru, Hovnajs, Stělesnost... ). Dlouhodobě spolupracuje s patafyzickými periodiky Clinamen a Pako. S výjimkou restaurátorské činnosti je v jeho tvorbě, ať již literární nebo výtvarné, hlavním nosným prvkem černý humor. Práci a dílo tohoto autora ČT dokumentovala třemi filmy.

Autor za svoji činnost obdržel tyto ceny:
1971 – Zlatá medaile za výtvarné zpracování populárně-naučného animovaného filmu se zdravotní tématikou (Mezinárodní filmový festival v Moskvě) – stříbrná medaile (Sofie)
1992 – Cena Masarykovy akademie umění za tvůrčí činnost
2000 – Evropská medaile Franze Kafky
2005 – Světová cena Salvátora Dalího (Aliance Salvator Dalí International)
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: clinamen.cz

'Životopis autora Medek Kopaninský Ivo'
Dnes je 16.09.2024
Před 79 lety se narodil(a) Suchý Ondřej
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno